Het aandeel van telecombedrijf KPN verloor woensdagochtend zo’n 7 procent op de Amsterdamse beurs, na de presentatie van de jaarcijfers over 2019. Het bedrijf gaf een teleurstellende prognose af voor zijn vrije kasstroom. Dat schrijven van analisten van Goldman Sachs en KBC Securities naar aanleiding van de cijfers.
KPN rapporteerde over 2019 een vrij kasstroom van 726 miljoen euro en dat was 8,6 procent lager dan in het voorgaande jaar. Voor dit jaar voorziet KPN een groei van minimaal 5 procent (“at least mid-single digit“) van de vrije kasstroom ten opzichte van 2018. Maar het telecombedrijf hanteert hierbij als uitgangspunt een aangepaste kasstroom van 718 miljoen euro over 2019, dus 8 miljoen euro lager dan de gerapporteerde kasstroom van 726 miljoen euro.
Goldman Sachs verwacht dat de door KPN gegeven vooruitzichten tot een “bescheiden” verlaging van de consensus over de vrije kasstroom bij het telecomconcern leidt. Ook analisten van KBC Securities denken dat de verwachte vrije kasstroom voor dit jaar licht teleurstellend zijn voor beleggers.
Andere prognoses voor 2020 zijn volgens KBC wel in lijn met wat de markt verwachtte. De omzet over het vierde kwartaal was volgens KBC ook in lijn met de gemiddelde verwachtingen. Het aangepaste operationele resultaat (ebitda) zat daar dan weer 1 procent onder.
Bij de dienstverlening aan consumenten verbeterde de trend niet ten opzichte van de voorgaande negen maanden, mede door de impact van de integratie van het merk Telfort. Ook speelde toegenomen concurrentiedruk hier een rol, aldus de marktvorsers.
Analisten van ING gaan ervan uit dat de voorziene vrije kasstroom, die eveneens teleurstellend wordt genoemd, minder hard groeit door de investeringsplannen voor glasvezel. KPN wil het tempo waarin huizen op glasvezelnetwerken worden aangesloten aanzienlijk verhogen, en daarvoor moet meer werkkapitaal apart worden gezet.
KPN boekt meer winst door kostenbesparing, maar zit omzet krimpen
KPN heeft boekjaar 2019 afgesloten met een hogere winst op een lagere omzet. Het telecomconcern voerde zijn winstgevendheid op geholpen door kostenbesparingen. Ook in het slotkwartaal van het jaar trok de onderneming de broekriem verder aan, om daarmee onder meer de concurrentiedruk bij mobiele telefonie het hoofd te bieden. Ook werden niet-kernonderdelen verkocht.
De totale opbrengsten liepen vorig jaar met 2,7 procent terug tot bijna 5,5 miljard euro. In de laatste maanden van vorig jaar werd een omzet van iets minder dan 1,4 miljard euro geboekt. Bij alle segmenten, te weten Consumer, Business en Wholesale was afgelopen kwartaal sprake van krimp.
Op jaarbasis wist alleen Wholesale, waarbij diensten aan andere providers worden aangeboden, de omzet licht op te voeren. De omzetkrimp bij deze divisie in het vierde kwartaal was volgens KPN volledig aan de recente verkoop van een datacenter toe te schrijven.
De operationele winst over heel 2019 kwam uit op ruim 1 miljard euro. Dat was op jaarbasis ruim een kwart meer. In het slotkwartaal van 2019 steeg deze winst met 9,2 procent tot 202 miljoen euro.
Onder de streep resteerde na de maanden oktober, november en december een bedrag van 84 miljoen euro, tegen een tekort van 47 miljoen euro een jaar eerder. Over heel 2019 werd een winst van 614 miljoen euro geboekt. Ruim twee keer meer dan in 2018 overbleef.
Volgens de nieuwe topman Joost Farwerck ligt KPN op koers met zijn strategie. Het bedrijf wist de kosten in het laatste kwartaal van 2019 met 38 miljoen euro terug te brengen. Daarmee kwam de besparing over heel het jaar uit op 141 miljoen euro.